<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Thursday, 29 May 2008

Porta De Santiago!

:: A famosa @ Porta De Santiago ::
:: Me ::

"Weh, kat mana A famosa nih?"
"Ko ada kat mana ni?"
"Aku dah sampai bandar melaka. betul2 kat tepi kincir air nih."

Yes! AKhirnya... aku berjaya gak sampai kat A famosa...Setelah berkali2 aku terpaksa berdepan ngan pelbagai dugaan dan cabaran, hari ahad yg lalu dah menjadi bukti yg aku dah berjaya naik ke kota tinggalan sejarah yg terletak di Bandar Melaka.

Aku tau... akan ada yg gelakkan aku ngan kenyataan nih. Tp mmg aku tak tipu, hari ahad lepas adalah kali kedua agaknya aku naik ke A famosa tuh. Mmg ada yg penah kate, bkn ada apa2 pun kat situ. Nak wat pe sibuk2 nak gi. AKu tahu kenyataan tu... tp, aku nak gi gak, sukati akulah! Huhu...

Takdelah... sebabnya gini. AKu nak sangat naik ke kota nih... ada reason2 yg tsendiri. Aku nak rasa perasaan tu. Aku nak tgk apa yg menarik di sekelilingnya. AKu nak amik feel sambil tgk gelagat org & apa sbnrnya yg ada kat situ. Semua ni satu research utk novel akan datang aku. Aku nak bercerita pasal melaka. Bukanlah whole story ttg melaka tp aku nak selitkan info yg betul so, bila readers bace nanti... takdelah info yg aku tulis tu satu penipuan. Kan...kan?

Akceli... ari sabtu lepas, aku ngan sis2 kesayangan aku bertolak ke PD sbb nak gi kenduri kawan opis akak yg berlangsung hr ahadnya. Kitorg tido kat satu banglo sepupu kawan akak (sbb kawan2 opis akak pun ada yg juin). Not bad. Banglo 4 bilik yg sangat besar & harga pun takdelah mahal sgt. CUma banglo tu tak ngadap pantai. Nk gi pantai kene jalan sikit. Kalo gi utk wat bbq mmg sangat best sbb tanah kat banglo tu betul2 lapang. bleh park dlm 20 biji keta kot. ke lebih? not sure! siap ada net ngan gelanggang utk main bola tampar lg. isk...

Ahadnya pas gi kenduri kawen... cadangnya nak terus balik umah. Tp aku cam terfikir... apa kata gi jejalan kat bandar melaka? Aku cakap kat akak ngan maya yg aku bebetul nak gi A famosa. Sblum ni dah 3 kali cancel tak dpt gi. sangat kesian! Huhu...

lastly, akak kate ok. maya pun no hal. Terus menderu jazz aku di atas highway. masuk simpang ke Alor gajah... terus ke bandar melaka. cuak gak sbb takde peta sumer tu. ikut gerak hati je. control berani kata org. tp dah sampai kat bandar melaka... aku dah konpius. signboard takde tulis apa2 sign pasal a famosa. kete pusing kat mcm2 lorong. akak ngan maya mesti tau keresahan aku.

"ko ni tau ke tak jalan?" akak tanye tetiba.
"Tak!" aku jwb direct.
akak terus pandang aku. maya kat seat belakang diam je. ke dia tido? ampes je dak tu...

aku tau akak mesti cuak. dia bkn bleh sesat2 jalan ni. aku lak dah biasa...so aku anggap sbgai challenge (betul ke eja ni? konpius aku).

aku nampak stesen minyak shell, aku benti jap. tanya kat pakcik situ. aku tak tahulah die bangsa apa. aku bg salam, tp cara die cakap cam chinese. baba nyonya kot!

dia ajar aku cemana nak gi a famosa. mmg aku sampai kat tmpat yg dia ckp tu. tp aku tak nampak mananya a famosa. menyorok plak menda alah tu. kali ni aku terus sms shem. mcm sms atas tu. agaknya sbb susah balas2 sms, shem terus call aku. aku yg sesat, dia lak call. haha... pas abis ckp ngan shem.... aku terus jumpa a famosa. rupa2nya ade je kat lorong depan kete aku tu...
yes! yes! yes! sesi bergamba pun bermula. Tp :-< aku gi a famosa ngan baju kurung ahhh... adehhh... ada yg kate kitorg cikgu pun ye. ampes tol!!! tp ok pe jd cikgu jap. cam bdk sekolah pun ye... wat lawatan naik a famosa ngan baju kurung. hahah =))

:: Me wit akak ::
:: Me wit Maya ::


Damya Hanna posted @ 10:31 pm