<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Thursday, 24 April 2008

Ampes sungguh rasanya!

"Bila aku sudah tiada...
Simpan semua bajuku...
Jangan beri kat suami baru..."

Ampes betul abang sulong aku tuh! Sesuka ati die je nak ubah lirik lagu orang. Masa mula2 dia nyanyi lagu yg sebetulnya dinyanyikan oleh kumpulan Hujan, aku rasa cam best je dengar. Part masuk je lirik baris ke dua aku dah tersenyum. Part baris ketiga, aku terus ketawa berdekah2.

Along aku nyanyi sambil pandang muka wife dia yakni kakak ipar aku yg wat muka selamba aje. Malas nak layan agaknya! Haha... lantak arr sane.

Hari ni, adalah hari yg paling byk aku mkn. Start dari lunch, aku rasa perut aku tak henti-henti diisi dengan pelbagai jenis makanan.

Lunch - Nasi + lauk ayam goreng + kerabu mangga + kuah lemak cili api.
Petang sikit - Laksa penang kongsi ngan maya (kaw! kaw! punya laksa.)
Petang banyak - char kuey tiow (kongsi ngan maya gak)
Malam - Laksa sepinggan.

Perghh... perutku kembung. makan dengan banyaknya. sudahlah kesihatan masih tidak menunjukkan tanda-tanda mahu pulih... degil plak makan makanan yg pedas2 & berminyak..

Semalam, photoshoot utk magazine dara.com kat kumpulan karangkraf berjalan dengan lancarnya. Lepas abis sesi bergamba ngan kak mimi, ada sesi interview pulak ngan kak azlin yg bertugas untuk magazine tuh. dia siap kasik senaskah compliment dara.com kat aku & aku diberi peluang membelek dara.com untuk keluaran mei. Hehe... best!



Damya Hanna posted @ 1:25 am
| 16 Comments |


Tuesday, 22 April 2008

Melaka... bestnye...

Assalamualaikum sumer.

Asam pedas power!

Last weekend, aku gi Melaka ngan dak2 Vf. Sgt teruja sbb dpt makan asam pedas power kat Bukit Cina. Sebelumnya, kitorg gi naik river cruise dulu kat Taman Rempah. Bot mengelilingi sungai melaka sehingga ke muara. MMg menarik pd awalnya kerana dpt tgk lampu yg berkelip2 di bbrp bangunan. Tp lama-kelamaan, aku jd bosan plak menunggu. Mungkin di akhir2 sungai melaka, dah takde ape yg menarik selain ada monumen (betul ke istilah ni?) berbentuk kincir air & kapal yg nampak sipi2 je. Apa2pun... ia tetap satu pengalaman...

Sbnrnya, sepanjang ke Melaka, aku kurang sihat sbb jangkit ngan alang. Seb bek kekawan yg gi ni kebanyakannya bleh drive keta. So... aku suh paiz tolong drive kan. Pegi & balik plak tu. Cian die kene dera. Dah lah zana (aweksnya) pun kene drive keta aki. Haha... kapel ni bebetul kene deralah. :p


Wajah2 kenyang!

Kat Melaka, kitorg tumpang umah Bro Irwan. Tp wife & anak2 die takde plak. Tak dpt nak berkenalan. Hari ahad tu, kitorg smpat gi mandi sg kat hutan lipur gunung ledang. airnya perghh... jernih, sejuk & sgt menikam kalbu. ptg tu kitorg cadang nak gi pc fair kat Bandar Mahkota. Pastu cadangnya aku nak gi A'famosa. Aku nak tgk bentuknya mcmana sbb kali terakhir aku gi masa zaman kanak2 dulu. tak ingat dah masa tu darjah bape. aku teringin sangat2 nak tgk tp tetap tak berkesempatan sbb masa kuar dr bandar mahkota tu, jam dah nak masuk maghrib & bro irwan rushing nak gi jmput anak die. Ermm cedihnya... tp takpe... diz week mak aku dah ajak balik kg. so, aku nak ajak mak gi a'famosa. tp kalo sesat cemana? :-s takpe... aku kene cuba gak cari jalan sbb itu aje caranya aku dpt gi a'famosa... itupun kalo jd la kan... huhu...


Yea... mandi sungai!

Smlm, sblum balik shah alam, aku ajak maya gi kl jap sbb nak caik baju utk photoshoot dara.com petang ni. Sambil2 tu smpt gak singgah kedai music kat atas bangunan bintang plaza ke sg wang ntah... adesss... duit abis beli gitar baru. tp terpaksa gak sbb aku tak suke dgr bunyi yg tak best. Harga gitar baru aku ni lebih kurang sama ngan gitar yg sblumnya. Cuma warna dan jenama yg berbeza. Kalo dulu, suzuki... skang ni Yamaha plak. Ade ke jenama honda? kalo ada, tolong gitau aku ehh... aku nak beli satu. haha...


Gudbye suzuki & welkam Yamaha!



Damya Hanna posted @ 9:24 am
| 12 Comments |


Wednesday, 16 April 2008

Mars & Venus on a Date...



Will I ever find my soul mate?

Whether you are recently separated, divorced, or you have been in the singles scene for longer than you want, this insightful guide will help you navigate the dating maze and find that special person you've been waiting for.

By discussing the differences between men & women, Mars & Venus on a Date provides singles with :

1. A thorough understanding of five stages of dating - attraction, uncertainty, exclusivity, intimacy and engagement.

2. How to know what kind of person is right for you.

3. Anwers to burning question such as why don't men call or why do some women stay single?

4. The best place to meet your soul mate.

5. And advice on creating a loving and mutually fulfilling relationship.

Filled with practical guidelines, inventive techniques and witty insight, Mars and venus on a Date will help single men & women explore the world of dating, understand how to make good choices and discover the secret to finding a soul mate.



My NOTES...

So, amacam korang rasa bile bace starting entry aku kali ni? Akceli, entry ni aku wat khas utk shem (& of coz to her crime partner, mynz yg penah bercadang nak mengembara ke dunia antartica bile umur lebih 30 & masing2 lum kawen) Kami penah berborak ttg hal ni satu ketika dulu. Bukanlah borak2 serius tp ada terselit topik2 gini di sebaliknya. Why some women still stay single! itulah ayat yg menyebabkan aku terbayangkan muka dak shem bile aku terjumpa soalan2 tu dlm buku motivasi yg belum sampai suku pun aku bace. Ntahlah nape...

Buku yg ditulis oleh John Gray ni agak menarik. Beliau mempunyai kelulusan dlm bidang Family Therapist dan merupakan seseorang yang dah lama berkecimpung dalam dunia penasihat perkahwinan dan kekeluargaan. Bagi aku, buku ni patut dibaca oleh mereka2 yg masih single & sedang berdepan ngan satu relationship yang samar-samar atau yg dah ada good relationship (utk mendptkan advice dlm mengekalkan perasaan cinta). English dia agak simple & mudah difahami selain diselitkan contoh2 peristiwa untuk memudahkan pembaca membayangkan situasi yang dimaksudkan.

Mesti korang sume pelik nape aku nak bace buku motivasi cani kan? Apakah aku sedang berdepan dengan relationship yg samar-samar? Jawapannya ya. Maksud aku bknlah relationship aku ngan 'si dia' (opss!) sedang goyah cuma aku je yg terasa kurang enak sejak akhir-akhir ni ttg perhubungan kami. Mungkin kesibukan aku menguruskan kemunculan novel terbaru lately ni menyebabkan kami tak dpt nak berkomunikasi dgn smpurna & kebetulan book fair baru2 ni memerlukan aku mengerah tenaga sepenuhnya ke situ. Atau aku aje yg perasan sendiri?

Contents dlm buku ni mmg mengena sngat ngan apa yang aku lalui. Tak taulah apa yg korang rasa bile korang plak bace buku ni nnti, kan? Tapi pd aku, setiap contoh ayat yang diberi John Gray membuatkan aku terfikir tntg diri-sendiri. Sbg contoh, dia tanya nape ssorg perempuan tu masih lum kawen & remain single wpun dia cantik atau ada attraction lain? Salah satu jwpn yg dia bg...sbbnya, perempuan tu adalah jenis yg perfection. Nak segala2nya sempurna wpun dia dah jumpa mcm2 jenis lelaki dlm hidup dia. Jadi, perempuan selalu compare sifat2 yg ada pd lelaki yg dia jmpa. Let say... Lelaki A ada sifat baik hati dan caring tp jarang bersolat. Lelaki B bersolat tapi pendiam dan jarang besuara. Lelaki C seorang yg ada sense of humor, bersolat dan caring tapi agak kebudak2an. So... perempuan tu akan terus mencari dan mencari sehinggalah dia jumpa sifat2 yg dia nak dalam ssorg lelaki untuk jatuh cinta. Persoalannya, ada ke manusia yg sebegitu sempurna kat dunia ni?

Menurut buku ni, masalah yg dialami takkan dpt diatasi selagi perempuan tu tak cuba bukak hati dia untuk kekal dengan seorang lelaki dan cuba menerima kelebihan dan kelemahan yg dimiliki ssorg lelaki tu.

Ermm... itulah antara kandungan buku yang aku bleh kongsi ngan korang sumer. Kalo nak tau... gi la beli kat MPH sane. Harga buku tu RM39.90 kalo tak silap. Mana tau sikit sebanyak dpt bantu korang2 selesaikan masalah korang kan...



Damya Hanna posted @ 12:28 pm
| 27 Comments |


Monday, 14 April 2008

Memori terindah...

Alhamdulillah... book fair dah tamat. Lega! Puas hati! Penat dan sebagainya...
Tapi...mmg seronok sbb dpt jumpa kekawan seperjuangan lain bile ada xtvt2 mcm ni. Yelah, kalau nk tunggu ari lain cemana nak jumpa kan? Masing2 sibuk ngan keluarga dan kerjaya.

Hujung minggu lepas, aku tak gi pesta buku sbb ada xtvt bercuti ngan rakan2 VF ke Pulau Tioman. Ingatkan ni plan terakhir tetiba masa tunggu feri otw nak balik tu, masing2 dah kuarkan statement nak sambung xtvt utk next year ke Pulau Sibu lak. Ceyyy... sumer nyer tak leh lepaskan xtvt tahunan wajib kitorg rupanya. Siaplah masing2 bile dah ada anak-pinak nanti. Angkut jgn tak angkut bawak naik bot!

Kalo nak diikutkan, aku kene duty 4 hari je kat pwtc thn ni mcm thn2 kebiasaan tp pagi hari rabu aritu, kak wan tetiba col masa aku masih lg diulit mimpi2 indah sambil diselubungi ngan selimut. Bila tersedar aku terus return col kak wan & kak wan tnye bile nak dtg? Smpat gak borak2 ngan Faizal. Finally, aku amik keputusan gi pwtc & nmpak kak lily & kak lina ngah gosip2 inul. Ape lg... aku pun juin same. Huhu...

Sbnrnya, novel Ke6 aku dah pun dijual masa book fair thn ni. Kalo tak silap hari sabtu time aku ke Tioman tu kot dah ada kat rak booth alaf. Kalo nak diikutkan novel aku adalah utk keluaran bulan MEI akn dtg. Tp pra cetaknya dijual utk mereka2 yg minat nak baca karya aku. Judul novel terbaru aku adalah TERNYATA CINTA. Amacam? Cun tak cover yg direka khas oleh faizal, pereka grafik alaf?

Thn ni booth kumpulan karangkraf agak smpit. Tak macam thn dulu karangkraf ditmpatkan dlm satu dewan. Booth alaf berkongsi ngan buku prima. Penulis terpaksa berpecah kpd dua kumpulan sbb meja asing2. Then, kat tingkat atas pun ada booth karangkraf gak. So, aku tak rasa kemeriahan berpesta thn ni mcm kemeriahan yg dulu2.

Ape2pun... segala2nya dah berjalan ngan lancar. Wpun kemeriahannya agak berbeza tp aku dpt rasa kemesraan staf2 alaf yg tak penah berubah. pastu, relationship antara writers pun mcm berlainan sungguh kalo nak dibandingkan ngan awal2 aku menjebakkan diri dlm dunia penulisan nih. Mgkin jugak sebab dah hampir 7 thn aku bergelumang ngan dunia berpesta buku ni so... perhubungan tu rasa lebih erat setiap kali berjumpa.

Kebetulannya... time book fair thn ni, aku dpt jumpa kekawan yg dah lama aku tak jumpa selain bloggers & loyal readers novel aku. Mula2 jumpa kak bel & ku_anne, kawan dr forum cari yg aku penah juin satu ketika dulu masa nak gi korea. Tak sangka dierang sudi nak beli novel aku. kak bel yg suke gelak & ku_anne yg tersengih malu. Huhu... ptg sket kak Hadiff ngan kak mulan plak dtg jumpa. Mmg best giler & menyebabkan aku teringat memori masa kat korea dulu. Kate dierang next year dah ade plan terbaru. Bestnye... kene kumpul duit lg nih.

Then, aku tak ingat hari ape... nora kawan eila, membe jazz plak dtg tegur. Tp eila takde time tu sbb ada keje kot. Kami sempat bersalam & bertegur sapa sbb org agak ramai. Pastu ade bbrp blogger ngan kawan2 friendster yg dtg tegur mcm I_shah, Kak fauziah, kak nacha & Syuhada a.k.a Ada. Bbrp muka yg aku kenal pun, ada dtg tp siyes aku tak ingat nama. Sori all... ramai sgt yg tegur & nama yg hampir sama menyebabkan otak aku terhad nak ingat ke semuanya. Ne way thanks sbb sudi membeli novel2 ku.

Tu aje yg aku nak tulis takat ni. Jumpa lg nnti!

Ngan Chef Lina & Dr. HM Tuah
Ngan rakan2 Penulis - 11 April 2008 (Friday)

Ngan Abang Long Alaf21 Fc

Ngan rakan2 Forum cari - Anheongseyo Kak Bel & Ku Anne

Ngan rakan Friendster - I_Shah

Ngan rakan2 Penulis - Last day book fair (13 April 2008)

Semua kenangan takkan dpt dilupakan dan pasti akan menjadi memori terindah dlm diari hidup aku thn ni... Bon voyage KL Book Fair!



Damya Hanna posted @ 12:24 pm
| 26 Comments |


Friday, 4 April 2008

Rindu + cuti2 malaysia...

Rindu...rindu dan rindu. Aku sangat merindukan die. Rindu yg betul2 rindu. Umpama lagu rindu serindu rindunya nyanyian spoon dulu... uweekk...

Ke mana die menghilang? Dah lebih seminggu dia menyepi. Siap arr bila die muncul nnti. aku akan merajuk sekuat hati. Ceh... leh ke camtu? Ke aku nak ckp kat die yg aku rindu giler? Ah, tunggulah bila waktu itu tiba.

Mlm ni... segala penantian akan berakhir. Jalan2 & trip cuti2 malaysiaku bersama rakan2 VF akan bermula. Kalo dulu aku takde rasa apa2. Hari ni aku dah mula merasakan kehangatannya. Sbb... aku baru je lepas pack kain, baju, suar, itu & ini suddenly hati dah berkobar2 nak sampai di pulau.

Smlm dlm kelas Gitar, tetiba agus SMS...
"Intan, joko pesan jgn lupa bwk gitar."
"Demit!" Aku berkata2 di dalam ati.

Sbnrnya, ikutkan ati ni mmg aku mls nak bawak gitar ke pulau. Bkn ape, bdn kecik aku ni dah sarat ngan beg baju & beg sandang tepi. Nak tmbah lg ngan gitar? Arghh... tp kesian lak bila pikir2. Masuk msg agus smlm dah 3 org penah SMS kat aku ttg perkara yg sama. Nak tak nak aku akhirnya bercadang bawak gak gitar ke pulau. Tapi bersyarat...

"Suh joko pgg gitar aku spjg perjalanan. AKu cuma bawak sampai ke Pudu aje nnti!"
"Alrite! jgn lupa kepsi sekali." pesan agus utk msg seterusnya.
"Kepsi? ape tu? aku tau pepsi je."
"Kalo kepsi ko tak paham, pepsi pun xpe ar.. =))" agus jwb camtu. Hampes tul!
"Ke kepsi tu singkatan kepala besi!" aku reply.
"Tak lah. Kepsi tu singkatan pada aku luku pala ko :-W" Agus jwb lg.

masa tu aku rasa cam nak gelak guling2. Dhlah agus tak gitau kepsi tu ape. Bile aku kasik contoh ayat, dia nak marah lak. Haha... lantak arr sane. Aku dah tak sabar nak gi pulau. Yahuuuu....


Damya Hanna posted @ 11:10 am
| 11 Comments |


Thursday, 3 April 2008

Shopping...ermm!

Aku baru je balik dr KL. As usual, teman maya gi beli kain sbb kat Kamdar Midvalley smlm takde lak kain yang dia nak. Aku gak sbnrnya smpat singgah Midvalley lg utk kedua kali sblum ke KL. Sbbnya aku terpaksa ke butik esprit utk mmbuka tag yg dierang tak bukak masa aku beli beg kat sane smlm. Ampes tul! seb bek masa masuk parking td tak lebih 20 minit so, parking - free. pas ni, sape nak parking free... shopping 20 minit pastu kuar, pastu masuk balik. Tp sape yg sengal je kot akan wat camtu. Heh...

Smlm aku sgt tak puas bershopping. Cdg ngan shem nak shopping same2 ngan zana, mol & ida. Tp otw nak ke sana, federal highway jammed giler. Aku ikut NPE kuar kat pantai dlm pun still jammed. Masa aku byk terbuang dlm keta. Smpai midV dah nak dkt kul 9.00. Aku terus amik keputusan utk wat haluan sendiri. Soh shem & rakan2 lain bershopping dulu sbb maya lak nak gi kamdar caik kain (tp takde cam yg aku ckp kat atas tu.)

Dah abis beli brg aku & maya, baru aku pasan perut aku lapar giler. Shem kata zana pun lum mkn. Kitorg plan lepak kat food court atas tu tp kedai sumer dah nak tutup. masa aku beli makan ngn maya, kaunter gerai air sumernya dah tutup. Tercekik2 rasa tekak. Borak2 jap ngan dak2 tu, finally aku ngan maya terus berangkat pulang ke shah alam.

Arghhh jln masih jammed. Dah lah nak caik air... masa tu gak jln nak jammed. Ikutkan hati, nak aje bukak tingkap, tadah air ujan pastu telan. Tp terperasan, driver lori taugeh kat sblh lane tu pandang2 plak mcm nak ngurat (demit!) Plan tergendala!

Sampai shah alam jam dah nak dekat kul 11.00. Singgah 7E terus beli air. Lega!

P/s : Tak mo dah mkn food court kalo smpai MidV kul 9 mlm. Pasni, kalo lapar... aku sanggup bawak keta gi caik gerai tepi jln asalkan time mkn ada air kat sisi aku. Huhu...!


Damya Hanna posted @ 4:43 pm
| 4 Comments |


Wednesday, 2 April 2008

Life Journal...Diary...Blog!

Life journal... ibarat macam kisah2 atau memori yang kita catat dlm sebuah diari. bleh jugak kita umpamakan jurnal ni mcm entry kat blog. Aku tak pasti apa perbezaan mende2 ni tp apa yg aku selalu nampak, jurnal lebih kreatif kalo nak dibandingkan ngan diari. Blog plak kisah yang dicatat secara online. tul ke? ada sesapa yg leh bagi aku jawapan tak?

ermm nape aku nak sebut pasal life journal kat entry kali ni? sbb smlm aku terjumpa life journal yg aku penah tulis 2 tahun dlu. semuanya sbb aku baru tgk cite ghost yg ada bercerita pasal jurnal utk watak 'cindy' kakak kepada julie, kawan Eza.

Jurnal cindy tu mmg cantik kalo nak dibandingkan ngan jurnal aku. Tak kisahlah pasal tu. Apa yang aku nak cite kat sini adalah pasal kandungan jurnal aku.

Mula2 mmg tak caya! aku ada tulis jurnal? sebahagian dr memori aku ada tertulis dlm jurnal? dlm caya tak caya tu... baru aku tersedar yg aku ni agak kreatif jugak orgnya. mmg lah seorang penulis novel tu boleh dikatakan kreatif tp tak sama lah kalo nak kata kreatif dr segi menyusun ayat & menggunakan kemahiran bermain2 ngan warna. Huhu... (bkn nak belagak ye :p)

Helaian demi helaian jurnal tu aku selak sampailah aku berhenti kat satu page yg aku rasa mcm tak puas hati bila mmbacanya. Page tu jugak adalah page terakhir yg aku tulis utk jurnal aku tu. Dlm page tu aku ada sbt ttg sorang bdk yg aku penah admire satu ketika dulu. tp disebabkan satu perkara yg tak dpt aku terima, perasaan admire tu hilang sama-sekali. (konon2 mcm lagu "Hatiku kau guris luka" nyanyian sweet september. Jiwang...jiwang! Tp aku dah tak ingat cemana lagu tu. Hehe...) So, bila aku bace satu-persatu ayat, suddenly aku terbayangkan muka dak tu. Arghh bengang jdnya. Awal2 dah seronok tgk jurnal aku tu... tetiba aku terasa mcm nak bakar. Tp sayang plak.

Maya ckp... "Watpe nak bakar? koyak jelah page tu!"
Masa tu.. aku rasa mcm bodo plak aku ni. Betul gak cdgn maya tu.
Ceh...! Mgkin minda kreatif aku ada limitnya.
Keh keh... (statement nak control kebodohan diri!) Ape2 jelah...

Cuma... aku lum wat apa yg aku rasa nak wat. Ikutkan hati rasa nak bakar sbb kalo nak dibandingkan antara bakar ngan koyak, bakar tu lebih puas hati kot. biar memori tu hangus menjadi abu. Kalo koyak, memori tu bleh bercantum semula mcm dlm cite terminator tu. Haha... mengarut dah ni!

keylah sumer... aku nak stop dulu. Tak sabar nak gi kedai stationery. Nak beli buku baru utk wat jurnal yg baru. Da...da...:x


Damya Hanna posted @ 12:23 pm
| 10 Comments |