<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Tuesday, 10 June 2008

Menjaga Hati... mudahkah?


Aku xdek mud nak apdet blog. Tp terasa nak apdet. Bace blog org len sumer entry sgt mengujakan. Sumer cite sgt fresh dan menarik. Aku?
Yelah. Aku cuba carik satu topik yg bleh dijadikan bahan bacaan. Ttg apa ye?
Ermm...
Hati... Jum kite bercerita ttg hati.
Korang sumer ada hati kan? Ye... aku pun ada!
Cemana korang jaga hati korang?
Kalo tanya kat aku soklan tu, aku pun xtau cemana aku jaga hati aku.
Yg pasti... salah satu dari contoh menjaga hati ialah dengan bersolat dan ikhlas dalam semua perkara.
Benar! Setiap tindak-tanduk kite sumer akan berinteraksi dngan hati.
Sama ada sepenuhnya pd hati atau separuh hati separuh akal. Atau sepenuhnya pd akal.
Itu sumer bergantung pd diri sendiri.
Hati aku...mestilah aku xkan pstikan ia terluka.
Ada ke manusia yg suke hati dia terluka?
Tak mgkin ada sbb kalo hati terluka... merembeslah airmata.
Hati bleh terluka ngan macam2 perkara.
Samada secara kasar atau halus.
Samada diceroboh oleh anasir luar atau dalam.
Dengan kemalangan kecil atau besar...
Kesimpulannya... korang jagalah hati korang dulu.
Jgn lukakan hati korang sendiri sbb bila hati sendiri terluka cemana korang nk jaga hati org len?
Hati yg baik akan melahirkan peribadi yg baik...
Bile peribadi baik, org pun akan respek.
Bila org respek, konpem org akan jaga hati korang plak...(kecuali org tu mmg takde hati)...Nak jaga hati sendiri mmg ssh. Apatah lg nak jaga hati org.
Ntahlah... aku tak pasti kitaran menjaga hati ni cemana bentuknya. Dari mana ia bermula...
Mgkin kite kene mulakan ngan diri sendiri.
Then, mulakan ngan org yg paling terdekat ngan kita.
Tu je ntry aku utk kali ni.
Ni pendapat aku je ok? Diharap dpt membantu :D


Damya Hanna posted @ 10:08 am
| 9 Comments |


Monday, 9 June 2008

Vf Bowling & Futsal...

Alhamdulillah... selamat sudah acara VF bowling & futsal utk tahun 2008.
Sangat lega! Kedua2nya berjalan ngan lancar wpun AJK-AJK agak lewat berada di lokasi ketika di hari kejadian. Lumrahlah tu... siapa aje dlm dunia ni dlm tepati masa? Atas desakan kerja & kekurangan kakitangan, ada AJK yg terpaksa membanting tulang dan menambahkan bebanan tugas di bahu masing2. Pun satu lumrah bila ada sesetengah pihak yg tak bertanggungjawab mula buat2 lupa ttg tanggungjawab yg di amanahkan. "Oppsss... terlebih sudah!"

Akceli, aku bkn nak mengata. Pd pihak2 yg terasa aku mintak maap la kalo statement aku kat atas tu akan mengecilkan hati korang2 sumer. Tp bak kata pepatah, "Siapa makan cili, terasalah pedasnya." Jadi, siapa suh makan cili? Huhu...

Yupp, zaman2 skang ni mmg susah nak carik mereka2 yg bleh bg komitmen sepenuhnya pd tugas. Tambah2 utk kerja yg melibatkan perkataan suka & rela ni. Aku respek pd sesetengah kawan aku yg bleh luang masa pg & ptg utk setelkan acara wajib VF ni. Aku?

Utk pengetahuan korang... aku mmg tak penah lg handle kerja2 yg cam ni. 1st dlm idup aku kene wat keje yg aku lum penah wat. ke hulu ke hilir mcm org jual kueh kat stadium pun ade. Yg tu masa acara Vf bowling.

Masa Vf futsal plak... isk, rasa cam 1st time aku beria2 tgk org tendang bola. tak penah lg aku xcited gi keja mereka2 yg menjaringkan gol pas abis perlawanan. Mmg pengalaman yg menarik. Dr pg tak makan... smpailah ke ptgnya baru jumpa nasik. Seb baik masa bekpes pg tu, mak dah masakkan megi utk aku...Ada gak alas perut. :p


Damya Hanna posted @ 12:53 pm
| 16 Comments |


Friday, 6 June 2008

Demi petrol...

Aduhhh... harga petrol naik lg. Tertekan sangat2 tp nak wat camne... kene gak terima kaputusan kerajaan. Yelah, kerajaan takkan suke2 ati nk wat keputusan yg akan memudaratkan rakyat. Tul tak?

Kelmarin, sbb keputusan mendadak kerajaan naikkan petrol, aku terus bergegas ke stesen minyak. Mcm pemandu kete lain gak berebut2 nak isi minyak yg masih berharga RM1.92 seliter. Demit! kete beratur panjang kat setiap stesen minyak yg aku gi. Akceli, kalo tangki kete aku masih berbaki minyak, aku takkan sibuk2 nak berpusu2 mcm org lain. Tp lampu kuning kat meter tu dah mnyala la plak. Pikir punya pikir, terpaksa gak aku isi.


Gile ahh. Sumer ni nak isi minyak ke nak gi Jom Heboh? Ke nak gi tengok anugerah muzik2? Nak dekat 2jam lamanya beratur, finally berjaya gak giliran aku smpai. Tapi tinggal 5 minit je lg nak masuk detik 12.00 mlm. Alahai, mamat kat depan kete aku tu tergedik2 plak. Org lain siap berlari2 lg. mentang2 ahh muke die cute. Huhu... Tp akhirnya sempat gak aku isi minyak yg Rm 1.92 seliter tu. Aku tak tau la uncle india kat belakang kete aku smpat ke tak. TUHAN aje yg tahu betapa berdebar2nye ati aku mengira detik 12.00 tgh malam. Mcm nak sambut merdeka pun ade...

Apa2pun peristiwa tu dah bg pengalaman yg sgt best kat aku. 2jam menanti watkan aku rasa tak sia2. Walaupun ada rasa kurang sabar... tp aku berjaya gak melepasi angka 12.00 mlm ngan ati yg gembira demi minyak yg berharga RM1.92 seliter. Bkn kedekut tp dah ada peluang nak jimat duit, gunakanlah selagi mampu...

Msg to She & Acap : Tahniah atas kelahiran permata hati sulung kalian. Moge menjadi ibu bapa yang penyayang demi mendidik puteri kalian supaya menjadi insan yang solehah ;)


Damya Hanna posted @ 9:01 pm
| 4 Comments |


Wednesday, 4 June 2008

Life...

Aku sangat tertekan! Dah nak dekat 15 minit aku ngadap notepad ni tp susah plak nak dpt mud utk taip entry baru.

korang ada idea? Tolongla kasik kat aku satu. Kut2 aku leh kembangkan idea korang menjadi entry utk dikongsi ngan pembaca2 blog aku yg lain. Plissssssssssssss...(sambil kedip2 mata cam kucing dlm shrek 2). Ada ke scene camtu dlm shrek? Ntah... tak berapa layan cite tu. Huhu...

Sbnrnya aku selalu berangan nak wat entry yg seronok utk dibaca kat sini. Tp tiap kali dpt idea, mesti aku berada jauh dri laptop aku. So, idea selalu ilang bila laptop dah depan mata. kekadang tu leh lupa cemana nak mulakan ayat. ala2 speechless gitu...

Asik cite pasal life pun busan gak kekadang kan? Konpem org akan kate aku syok sendiri. Ermm.. bistu nak cite pasal ape? Ntah laaa...aku betul2 ketandusan idea.

Tengok sekeliling takde org. Umah sunyi sbb budak2 dah abis belaja & pulang ke kampung halaman memasing kecuali khasnor yg akan keluar secara total diz weken. So, skang ni tinggal aku, maya ngan khasnor je kat umah yg dah hampir kosong. Kesimpulannya, next week aku akan mulakan idup baru kat sini sebagai penyewa tunggal kat rumah yg ada dua bilik. Sangat kasihan!

Kalo tak silap, aritu aku ada cite pasal plan aku nak pindah keluar. Mmg aku dah jumpa bilik utk disewa. SIap dah jumpa pun future house mate baru. Tp, bile dpt tahu extra kotak carpark takde utk kete aku, aku terpaksa lupakan niat nak berpindah. AKu terpaksa stay kat umah lama ni walaupun aku kepingin benar nak tukar angin & environment. Pun, sangat kasihan!

Ntahlah... dari taknak cite pasal life, tengok? Aku ttp bercerita pasal life. Tentang xtvt aku. Tentang apa yg berlaku dlm idup aku. Mgkin betul kata2 pujangga, hidup ni terlalu luas, universal & sangat2 infiniti. Sukar utk digambarkan setiap satunya ttpi mudah utk dijadikan tatapan dari isi kandungnya. Pusing sana-sini, kite tetap berdiri di bawah satu bumi yg sama. Selagi kite bernyawa, itulah yang dinamakan kehidupan.

Oppsss... even di akhirat sana, tetap dipanggil kehidupan. Cumanya, kehidupan disana adalah yang paling abadi. So, fikir2lah sendiri. Wallahualam... ;)




Damya Hanna posted @ 11:05 am
| 3 Comments |