<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Wednesday, 27 August 2008

Apdet! Apdet...nilah apdetnye.

Haluu... hallu...
U all miss me?
Yeah, I miss u all too. Heheh...
Adush, rasa mcm tersangat2 lamanya aku tak apdet blog.
Okay, ayat yg dah biasa aku sebut lepas lama menghilang! Tp mmg itu yg sbnr2nya berlaku, kan?

Nak tau tak ape perkembangan terbaru ttg aku? Kalau tak nak tau takpe. Silalah berundur dari blog 'saya'skang. Diulangi sekali lg... SEKARANG! :D

Tp, pd yg nak stay, teruskan membaca cerita aku yg entah ape2 ni, okey?
Ermm, akceli mmg banyak aku nak citekan. Tp tak tau laa aku buleh taip sumer atau aku hanya mampu sebut mana2 yg penting.

Kebanyakan aktiviti yg aku lalui dah ingat2 lupa aje dlm fikiran. Tp latest xtvty ialah... Launching novelis Thriller no.1 Malaysia iaitu Ramlee Awang Murshid. Tahniah utk beliau dgn kelahiran trilogi Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu dan Hijab Sang Pencinta. Majlis beliau telah dilancarkan oleh aktress terkenal, Puan Ziela Jalil.

Hurmm... aku mmg dah lama tak bersosial. Apatah lg bjumpa dak2 vf. Siyes rindu dah ngan budak2 tu. Bilalah bleh melepak same2 smbil makan char kuey tiow lagi? Isk... Baru2 ni aku melawat baby yolz yg baru lahir awal bulan ogos aritu. Time tu ajelah smpat jumpa dak Vf. tupun tak ramai yg dtg sbb masing2 mcm ada hal...

Apa yg mmbuatkan aku bz smpai tak smpt nak on9 atau apdet blog?
Sbnrnya, aku skang dah menjinakkan diri dlm dunia jahitan sulaman manik. Ni sumer sbb tolong maya setelkan bbrp pasang baju yg kakak ipar sulung aku upah kt dia. Kbtulan maya kene setelkan bbrp tmpahan baju & seluar. So, aku terpaksa korbankan waktu utk setelkan sulam2 manik yg agak bertimbun gak kat umah nih.

Aktiviti bowling plak masih menjadi rutin mingguan. Alhamdulillah markah aku dah agak okey. Mgkin dah ditahap selamat utk tak jd Jlo. Tinggal teknik balingan masih tak berapa betul. main campak ikut suke2 hati aje.

Baru2 ni aku main bowling straight 5 game ngan adik beradik aku yg lain termasuk Lela, Pidah & Danny (bf pidah yg jauh2 terbang dr UK). Kelakar gak bile satu grup ngan mat saleh tuh. Baling bola kemain laju tp ntah kemana aje hala tuju die. Tau2 masuk longkang. Terasa mcm aku yg dulu2 aje. huhuh....

Keylah. setakat ni dulu entry aku. Novel baru? Masih ditahap pertengahan. Research lum abis sepenuhnya.
Sabar ye pembaca sekalian. Nanti dah tiba mud yg dicari, aku pasti menghabiskan novel baru aku seperti yg dijanjikan. Cuma, aku harap kalian doakan perjalanan kehidupan aku lancar2 selalu. Daaa...


Damya Hanna posted @ 2:35 am
| 6 Comments |


Monday, 4 August 2008

Kegilaan dan gila?

:: PROLOG ::
"Huh, gila!"
"Siapa?"
"Kau lah!"
"Mana ada? Pandai2 aje kau ni! Aku tak gila, okey? Aku masih waras dan baik2 aje."
Tersedar dari menungan. Oh, rupa2nya aku hanya bercakap2 di dalam hati.

:: LEMBARAN 6 ::
Hidup terus berjalan! Saat dan minit tidak pernah berhenti buat kita mencari peluang membetulkan apa-apa khilaf yg pernah kita lakukan dulu.
Camtu jugak yg aku lalui slps mcm2 perkara yg berlaku dlm hidup aku bbrp minggu yg lalu.
Maksud aku, dugaan yg tak pernah aku hadapi sebelum2 nih.
Sesuatu yg berkenaan hati, perasaan, sikap, mentaliti dan bermacam2 lagi.
Dek kerana itu, tak wajar kalau aku berhenti dari memberi ruang kepada diri sendiri utk terus merasai kenikmatan hidup yg ALLAH janjikan buat setiap manusia, bukan?
Hurm, korang mesti tak berapa faham apa yang sedg aku cakapkan ni, betul tak?
Akceli, aku pun x tahu cemana nak mulakan entry kali nih. Bukan takde idea cuma...yg sebenar2nya terjadi adalah, aku nak bercerita mcm2.
Itu sumer berkait ngan perkataan 'gila' (bkn berkenaan ngan masalah mental, ok?)
Lebih mudah kalau aku sebut sebagai 'sst yg dibuat dan terasa nak buat selalu'.
Yupp! itulah perasaan yg seringkali meracau jiwa aku lately nih. Banyak benar perkara yg menjadi kegilaan aku sehingga ada masanya hampir saja aku menjadi gila kalau tak buat perkara2 tuh.
Nak tau apa yang menjadi kegilaan aku skrg?
Kat bawah ni ada bbrp perkara yg tersenarai dlm list kegilaan aku...

1. Bowling :: Aku baru aje beli kasut ngan bola (10 paun). Ni sumer atas pengaruh abg sulung aku yg juga berperanan sbg coach aku. Dia yg byk mengajar aku cara berjalan, balingan serta lontaran yg betul supaya mengenai arrow tgh. Okey, aku tau aku agak lambat belajar tp ada masanya bile sasaran mengena... aku terasa seolah2 dah lama belajar. Tp, awas! Kegilaan ini harus diiringi dengan keimanan. Jgn smpai terleka, udah!
2. Masak-memasak :: Okey, aku admit yg aku bknnya pandai sgt memasak. Tp tak semestinya aku tak pernah tau cara nak memasak. Aku pun seorang wanita! Yg punya perasaan ingin tahu dan ingin mencuba (biasanya masakan yg menggunakan bahan2 yg tak susah lah). So... aku masuk web VF aritu tetiba ternampak resipi nak wat puding roti. Aku pun try. Tak sangka menjadi! So, perasaan bangga tu terbawa2 smpai aku terfikir nak wat menu yg aku suka plak. Mula2 bercadang nak wat puding jagung utk uncle aku yg wat kenduri. Pas tanya kat shem ttg web yg dia tgk utk wat puding jagung aritu... minda aku terus terjebak dlm website tuh (www.myresipi.com.my). Aku carik resipi puding caramel. Yupp... aku suka masak menu dessert sbb aku suke makan dessert. Masak punyak masak... akhirnya menjadi! Mula2, biasalah... gula pun jadi hangus. Tp alhamdulillah... berjaya gak aku siapkan satu loyang puding caramel. Pas ni, konpem aku akan wat menu rutin utk raya. Huhu...
3. Makan buah :: Gegara xtvt kebun pak long... aku asyik makan buah aje skang. Tak pernah aku makan durian sbyk aku mkn thn nih. Tak pernah gak aku makan manggis sebanyak mana yg aku mkn kali nih... isk... sbb tuh aku kurang sehat dan hampir seminggu. Suara pun hilang... nafas pun jd semput. Sabar ajelah.
4. Futsal :: Walaupun baru dua kali masuk gelanggang futsal tp aku asik terbayang2 nak tendang bola. Bknnya pandai pun tp okeylah utk wat peluh keluar. Cuma, aku masih banyak yg perlu dipelajari. Cara mengawal bola, menendang, menentang rasa gemuruh dan bermacam2 lg... hurmm...
5. Berjalan dan bercuti :: Sebabnya aku asyik dgr org bercerita ttg bercuti. Pergi sana sini. Air asia promo itu ini. Aduhai... kalau lemah jiwa, bleh tertekan jadinya. Huhu... Akceli, bln raya nnti aku dah ada plan ngan kekawan + sisters aku nak berjalan2. Ke mana? nnti aku cite bile waktunya hampir tiba...

:: EPILOG ::
Hati oh hati! Jangan terlalu mengikut kata hati. kelak nnti mmbawa padah.
'Kegilaan' itu hanyalah seketika. Ibaratkan ia sbg sst yg dilakukan secara suke2.
Aku tak pernah berubah. Masih lg manusia yg sama. Tetap juga hambaNYA yg tersgt2 kerdil.
Walau pernah terluka, itu tidak bermakna aku harus menangis dan menangis.
Kehidupan masih berjalan!
Maka... dengan 'kegilaan' itu, aku kini berjaya menjadikan diriku kembali normal spt dulu.
Atas izinMU jua!


Damya Hanna posted @ 10:38 am
| 12 Comments |