<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Friday, 16 January 2009

Revolusi + Jihad = ???

Assalamualaikum...

Hmm...nak cite pasal apa eh?
Mcm2 kut...Tp cemana aku nk stat?
Dua tiga hari ni mcm2 perasaan bergelumang dlm fikiran aku, hati aku, diri aku dan apa2 lglah yg mengaitkan aku.
Smpaikan nak menulis ilang mood, takde perasaan dan jiwa terasa kacau yg amat.
Ada la dua, tiga org member aku yg memahami masalah yg menghantui perasaan aku termasuklah adik aku maya.

Aha...maya skang ni dah 4 hari takde kat umah sbb menghadiri orientasi pihak jusco utk jawatan management trainee. Aritu die call, beritahu dpt kat Melaka.
Perghh...jauh gile. Mak aku siap ckp suh resign je.
(tak snggup nak berpisah ngan ank bongsu die la tuh!)
Aku plak...sbnrnya merasakan perasaan yg sama mcm mak. tak leh nak duk jauh ngan die sbb die je yg paham aku dlm keluarga nih.. die yg selalu ada utk aku bile aku sedih, die je yg byk tolong aku dlm byk perkara. mmglah die adik. tp aku ni kdg2 nama je kakak tp perangai tak matang lg mcm maya...
Tp smlm...dia call bgtau yg die dpt tuka kat jusco cheras selatan. Alhamdulillah...dekat sikit kat umah. Mak pun tarik balik kata2 die suh maya resign...lega!

Berbalik pd perasaan kacau yg menghantui minda aku lately nih, aku dah mula terasa nak buat revolusi dlm diri aku. Means...
cara pemikiran, gerak-geri, kehidupan, penulisan dan bermacam2 lg.

Persoalannya... mampukah?
Aku jd bingung. Series aku nak ubah mcm2. Nak jd yg terbaik berbnding aku yg dulu.
Tp aku tak tau nak start dr mana.
Smlm berborak ngan fix (membe yg dah lama sgt aku tak jumpa & tak chat).
dia suh bace satu blog. Aku pun melayanlah kejap...
Apa yg aku belajar dr blog tu adalah JIHAD!
Panjang gile entri die. Kalo diprint dan dijadikan buku... mgkin dpt dlm 20,30 page kut...

Jadi smlm, sblm aku masuk tidur...smpat aku terfikir...
apa JIHAD yg aku nak buat utk diri aku?
Jauhnya aku jd manusia yg tak tau bersyukur... betapa terlupanya aku nk jd manusia yg selalu ingat pada ALLAH. Kdg2 kita rase kitalah manusia paling baik di muka bumi ni. Tp sbnrnya hati korang yg tau sendiri... Korang same ke camtu?

Jadi...jomlah kita sama2 berubah. Aku nak start perlahan-lahan. Mgkin dr segi bangun tidur. Solat subuh dulu selalu lompang. Laa ni, dah ada jam loceng yg bunyi nyaring 'kringgggg' tu. Mmg terperanjat bila kul 6.30 berbunyi.
Hopefully menjadilah perubahan yg aku harap2kan nih...AMIN!!!


Damya Hanna posted @ 1:34 pm