<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Thursday, 29 January 2009

something that we should know...

Assalamualaikum.
Hurmm dah beberapa hari tak apdet blog. Takde cite menarik utk dikongsi sbnrnya. Tapi hari ni terpaksa adakan jugak cite terkini supaya blog nmpak apdet selalu.
Cuti chinese new year berlalu macam tu je sbb tak pasal2 piyed pain. So, manuskrip tak smpat sentuh. Smlm baru dpt edit dlm bbrp pages.
Maknanya ada lg 100++ pages untuk habis diedit. Haiihhh!

Oh ya, lupa nak nyatakan kat sini. Dlm paper Utusan Malaysia bertarikh 25 Jan 09 yg lepas, segmen rencana ada memaparkan sebuah artikel berkenaan bloggers yg ditulis oleh Encik Rossfa Hashim. Suka aku nak berkongsi ngan kalian ttg isi kandungan artikel tu di mana ia menyentuh ttg kebebasan penulis blog meluahkan pendapat dan
kini penggunaan blog sgt meluas.

Menurut beliau, blog tidak harus dimusuhi dan jgn disalahgunakan sebabnya tidak semua blog memberikan maklumat yg tepat dan berwibawa. Seperti yg kita tahu, blog dpt menimbulkan kemarahan masyarakat macam yg pernah berlaku dulu,
ada blog yg mencerca nabi dan islam. Teruk, kan?

Jadi, penulis artikel ada memberikan beberapa tips
dlm menjadi bloggers yg bertanggungjawab. Antaranya,
1. disiplin harus tinggi. Sama spt menjadi wartawan. Menulis dgn beretika dan tetap, bkn muncul sekali-sekala (mcm aku. hehehe!)
2. Blog perlu aktif dlm masayarakat bloggers. Means, ada kunjung-mengunjung dgn blog lain sambil sama2 meninggalkan komentar. Bukan mengharap org lain saja yg membaca blognya.
3. Penulis blog perlu menguasai seni penulisan spt tulisan yg kreatif, mengalir, menghiburkan, menarik dan relevan dgn pkmbgan isu dlm masyarakat.
4. Ketelusan seorang bloggers tletak pd kejujurannya iaitu muncul dlm identiti yg jelas - nama sbnr, wajah serta maklumat latar belakangnya. Bukan bersembunyi di sebalik nama yg palsu.
5. Bloggers mesti mendukung prinsip bebas bersuara. Maka, tidak wajar mhalang capaian org lain ke blognya, memadam mana-mana bahagian dlm komentar yg tdk disukai dan menggalakkan kebebasan berbahas dalam blognya.

So, setakat tu jelah yg mampu aku kongsikan. kalau kalian berminat nak mmbaca, pegilah carik paper utusan malaysia date 25 jan 09. InsyaALLAH lepas ni, aku akan cuba menjadi bloggers yg beretika. Eceh, mampu ke? Haha..i'll try my best lorr. Mgkin etika aku bkn dr sudut ketepatan meng'apdet' blog. Tp etika aku dr sudut menyalurkan maklumat2 berguna di blog. Aku akan meminimumkan penceritaan ttg personal aku di sini. Jadi, pmbaca bkn setakat mendapat maklumat dan info berguna. Tapi juga dpt mengetahui perkembangan lanjut ttg aku dan dunia penulisan aku scr minimum. Ok tak?
Aku cuba...


Damya Hanna posted @ 11:27 am