<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d509832055505649807\x26blogName\x3d~%2B%2B%2BDamya+Hanna%2B%2B%2B~\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://damya-hanna.blogspot.com/\x26vt\x3d-5968002239926344207', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
♥ THE ME ♥

♥ Intansuhana Binti Ramli

♥ October 1982

♥ Cheras,Selangor

♥ damya5_hanna@yahoo.com



♥ Follow Me ♥


Twitter :@Damya_Hanna
Instagram : @Damya_Hanna
Facebook :Damya Hanna




♥ Clickables ♥
Shem Antartica
Mynz Pingu
Zana Craft
Pitt
Yatt Takez
Maya Mysis


♥ Archives ♥

December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
September 2007
October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
December 2009
February 2010
April 2010
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
November 2011
March 2012
May 2012
December 2012
November 2013
December 2013



Thursday, 19 February 2009

Geng Pengembaraan Bermula

Semalam, maya cuti! Jadi, awal-awal kami merancang nak melayan movie bila terfikir betapa lamanya kami tak lepak bersama, habiskan masa, window shopping & sembang-sembang. Tambah-tambah sejak dia bekerja ni, masa yang kami spend dah agak terhad. Dulu, setiap masa kami boleh gelak-gelak, kecuali masa tidur. Sekarang, bila maya balik kerja aje, muka dah lemau macam biskut marie masuk angin. So, aku lebih senang menghabiskan masa dengan manuskrip, menghadap internet, TV dan lain-lain lagi secara sendirian sebab kadang-kadang maya selalu buat aku bercakap seorang-seorang bila tiba-tiba dia dah masuk tidur dulu. Ampesss...

Movie apa yang kami layan smlm? Apa lagi kalau bukan anime favourite se-malaya : Upin & Ipin. Tapi for your information, my dearest guest...tajuk untuk movie upin & ipin kali ini ialah Geng Pengembaraan Bermula (GPB). Apa yang dapat aku simpulkan lepas melayan movie ni smlm, judul ni dipilih kerana kandungan cerita yang berkisarkan hubungan persahabatan berkumpulan dalam menempuh apa jua rintangan dan cabaran. Atau secara pasarnya, kita sebut juga sebagai 'geng'.

Berbeza daripada cerita Upin dan Ipin yang biasa aku tengok bila tiba bulan ramadhan, jalan cerita untuk movie GPB , menyentuh tentang misteri kehilangan durian di Kampung Durian Runtuh. Satu idea yang agak unik pada aku kerana negara kita, Malaysia terkenal dengan musim durian. GPB diselitkan dengan unsur-unsur lawak yang mampu buat aku ketawa. Ada jugak perasaan berdebar-debar bila tiba part-part suspen. Overall, ceritanya takdelah mengecewakan walaupun ada part yg aku rasa agak berulang dan kurang logik. Biasalah tu...kalau semuanya perfect bukan manusia pulak namanya, kan? Sebab apa yg paling sempurna itu adalah ALLAH s.w.t.

Daripada 5 bintang, aku boleh kasi 4 untuk cerita ni. Tahniah buat Produksi Les Copaque yg berjaya mengolah, mengedit, dan menerbitkan movie yg membanggakan aku sebagai anak Melayu jati. Bkn senang woo nak buat semua nih! So, pada kalian-kalian yg belum berpeluang menonton, baik korang pergi book tiket wayang sekarang. Cerita ni sesuai untuk semua golongan kaum dan peringkat umur.

Apa2 cerita terbaru tentang upin & ipin, bolehlah klik pada,

http://upindanipin.com.my/home.html

atau

http://www.gengthemovie.com/



Damya Hanna posted @ 12:08 pm